93% werkgevers in België houdt personeelsbestand status quo 2e kwartaal 2017

93% des employeurs belges prévoient de maintenir leurs effectifs au même niveau au cours du prochain trimestre
14 maart 2017
Coaching : “Plus l’individu est fort, plus forte est l’équipe” (Francky Dury – Zulte Waregem)
11 april 2017

ManpowerGroup tewerkstellingsbarometer – Q2/2017

Volgens de Manpower Barometer die vandaag verschijnt, blijven de Belgische werkgevers voorzichtig om meer mensen aan te werven tijdens het 2e kwartaal 2017. Van de 751 werkgevers die ManpowerGroup eind januari heeft bevraagd, is slechts 4% van plan om medewerkers aan te werven tijdens de periode tot eind juni. De grote meerderheid of 93% houdt zijn loonmassa status quo terwijl 3% zijn personeelsbestand zou inkrimpen. Na uitzuivering van de seizoenvariaties staat de Nettotewerkstellingsprognose(*) – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – op nul. Dat betekent dat de tewerkstelling gas terugneemt vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar. Het is tegelijk een belangrijke daling (min 6 procentpunten) in vergelijking met vorig kwartaal en een daling met 1 procentpunt ten opzichte van hetzelfde kwartaal 2016.

  • Het optimisme dat de Belgische werkgevers vorig kwartaal nog hadden, wordt getemperd. Ze voorspellen een Nettotewerkstellingsprognose van +0, of een daling met zes procentpunten. De aanwervingsappetijt is duidelijk een stuk minder.
  • Het tewerkstellingsklimaat is matig positief in Vlaanderen (+2), onzeker in Brussel (+0) en licht negatief in Wallonië (-2).
  • Zes van de tien bevraagde sectoren voorspellen een positieve tewerkstelling. Toch daalt het werkgeversvertrouwen in acht sectoren ten opzichte van vorig kwartaal.
  • Het werkgeversvertrouwen neemt vooral toe in de grote (+28) en middelgrote bedrijven (+17).
  • In de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) zijn de tewerkstellingsvooruitzichten positief in 22 van 25 bevraagde landen. Vooral de Oostbloklanden nemen het voortouw.
  • Op wereldschaal zijn de werkgevers in 39 van de 43 bevraagde landen en gebieden van plan om het komende kwartaal medewerkers aan te werven. Dat ligt volledig in lijn met de voorspellingen uit het 1e kwartaal van 2017.

Wie werft aan?

AC