Goud voor duurzaam ondernemingsbeleid ManpowerGroup BeLux
21 september 2017
Flexibiliteit doorslaggevende factor bij keuze werkgever
25 oktober 2017

87% werknemers bereid in nieuwe werkvorm te stappen (interim, freelance, zelfstandig, platform worker, slasher, …)

Gaan we met z’n allen anders werken nu de organisatie van het werk helemaal verandert? Nu er nieuwe vormen van werk ontstaan? En hoe moeten we inspelen op de nieuwe verwachtingen van de medewerkers? Zij streven naar meer autonomie, minder autoriteit. ManpowerGroup zoomde in op al die evoluties en bevroeg meer dan 9.500 werknemers in 12 landen over de hele wereld. Blijkt dat de nieuwe generatie werkvormen niet langer taboe zijn in de geesten van de werknemer anno 2017. Integendeel, liefst 87% van de steekproef vindt al die nieuwe vormen van werk een waardevolle optie.

Nieuwe vormen van werk in opmars, bij werkgevers én werknemers

Het aantal arbeids(contract)vormen waarmee mensen hun brood verdienen, is sterk toegenomen. Wij noemen ze de ‘nieuwe generatie werk’ (‘NextGen Work’). Denk maar aan uitzendarbeid, contract van bepaalde duur, deeltijds contract, zelfstandig, freelance, slasher (één persoon, meerdere jobs), platformwerker (bijvoorbeeld via Uber of Deliveroo). Alleen in België al steeg het aantal uitzendkrachten de voorbij vijf jaar met 16%. Goed voor 652.000 krachten in 2016. Ons land telde bovendien nog nooit zoveel zelfstandigen (1.057.393 eind 2016). Niet alleen de bedrijven zijn op zoek naar nieuwe arbeidsvormen, ook de werknemers willen anders werken. Ze willen een loopbaan uitbouwen die aansluit bij hun persoonlijke verwachtingen. Het ‘one-size-fits-all’-model (iedereen gelijk) moet plaats maken voor het ‘one-size-fits-one’-concept (een loopbaan à la carte).

 

Alle generaties staan open voor verandering

Uit ons onderzoek blijkt dat 87% van de steekproef bereid is om onder een nieuwe vorm van arbeidsovereenkomst te werken. Die nieuwe vormen zijn vooral populair in landen waar de millennials (18-24 jarigen) sterk vertegenwoordigd zijn of waar de arbeidswetgeving minder rigide is. Dat is bijvoorbeeld zo in India (97%), Mexico (97%), de Verenigde Staten (94%) of het Verenigd Koninkrijk (90%).  In ons land blijft het contract van onbepaalde duur nog altijd de norm en het hoofddoel van het gros van de werkzoekers. Stabiliteit en de bijbehorende voordelen zijn daarbij de grootste drijfveren. Toch zien we dat de nieuwe generatie werkvormen niet langer taboe zijn in de geesten van de werknemer anno 2017. Bovendien merken we dat inzetbaarheid, meer dan het hebben van een specifiek statuut of contract, de grootste prioriteit wordt voor de kandidaten.

Het valt op dat die nieuwe arbeidsvormen aanhangers hebben bij alle generaties. De millennials (95%) tonen zich het meest enthousiast. Zij beschouwen het als een kans om een eerste werkervaring op te doen en zich op de arbeidsmarkt te integreren. Ook de 50-plussers zijn allerminst tegen, want het biedt de kans om met meer vrijheid hun eindeloopbaan te organiseren.

Inkomen, inzetbaarheid en vrijheid

Wat mensen drijft om in zo’n niet-traditionele werkvorm te stappen? Het financiële aspect (meer verdienen) is de belangrijkste motivator (38%). Als tweede motivatie geeft 33% aan dat ze hun vaardigheden kunnen ontwikkelen en hun ervaring en inzetbaarheid versterken. Als derde argument geven de bevraagden aan dat de nieuwe statuten tegemoet komen aan onderliggende behoeften, nl. de nood aan meer vrijheid (32%) en meer flexibiliteit voor een betere balans werk-privé.

Naar een uberisering en deregulering van de arbeidsmarkt?

Zover zal het wellicht niet komen. Maar, wie denkt dat we de huidige evoluties kunnen stoppen of afremmen, heeft het fout. Dé uitdaging is om de flexibiliteit van de nieuwe werkvormen te verzoenen met de zekerheid en de geborgenheid van de klassieke arbeidscontracten. Dat is de opdracht en verantwoordelijkheid van alle actoren op de arbeidsmarkt: bedrijven, werknemers en beleidsmakers. In een arbeidsmarkt waar de ‘war on talent’ volop woedt en de vergrijzing toeneemt, kunnen de nieuwe werkvormen volgens ManpowerGroup bijdragen tot de activering en tot meer werkgelegenheid.

  

 

Total Workforce Management’

We hebben geanticipeerd op deze tendensen en bieden vandaag de mogelijkheid aan onze kandidaten om te werken volgens verschillende soorten contracten ; interim of freelance.Voor onze klanten hebben we oplossingen gecreëerd, gebaseerd op het ‘Total Workforce Management’ model. Deze oplossingen zijn gericht op het optimaliseren van al hun talenten, ongeacht het statuut of type contract. Dit segment van MSP (Management Service Provider), gedragen door onze specialisten van TAPFIN, kent tegenwoordig een sterke groei en  kondigt het beheer van human resources van morgen aan.

 

ManpowerGroup peilde bij meer dan 9.500 werknemers in 12 landen naar hun mening over de nieuwe vormen van werk, de zgn. ‘nieuwe generatie jobs’ – NextGen Work (interim, freelance, zelfstandig, tijdelijk, ‘platform workers’, ‘slashers’, …). Lees onze nieuwe white paper #GigResponsibly, The Rise of NextGen Work’.

 

 

 

 

‘Na de slavernij, het lijfeigenschap, de ambachten en de loonarbeid … treedt het werk een nieuw tijdperk binnen’. In zijn nieuwe boek ‘Werk, de dorst naar vrijheid’ (Travail, la soif de liberté) deelt Denis Pennel – Directeur-Generaal van de World Employment Confederation – zijn persoonlijke visie en analyse over de manier waar de wereld van werk transformeert en de nieuwe vormen van werk die ontstaan. En hij geeft 25 sleutels om die nieuwe wereld van werk, die onverbiddelijke evolueert naar meer vrijheid, beter te begrijpen. Volgens de wereldvermaard HR-expert – Pennel behoort tot de 100 invloedrijkste HR-specialisten – “vinden de nieuwe vormen van werk hun oorsprong niet in de klassieke loonarbeid. En komen ze tegemoet aan de diepe drang van de werknemers naar meer autonomie en minder autoriteit. De geboorte van een nieuw arbeidstijdperk moet gepaard gaan met grondige hervormingen. Pennel stelt 25 hervormingen voor om die dorst naar vrijheid en flexibiliteit te verzoenen met drang naar geborgenheid en zekerheid. Meer info op de blog van Denis Pennel.