ManpowerGroup Belgium ESG Report 2021-2022 : Werk zinvol maken voor een duurzamere wereld

De wervingsintenties blijven in België op een zeer hoog niveau ondanks de onzekerheid en de tekorten aan talent
13 september 2022
België 55e (op 64 landen) op ‘workforce’ wereldranglijst 2022 van ManpowerGroup (Total Workforce Index™)
15 december 2022

ManpowerGroup Belgium ESG Report 2021-2022

De arbeidswereld ondergaat ingrijpende veranderingen. Na de pandemie is de onzekerheid door de klimaat-, economische en geopolitieke crisis een katalysator voor ingrijpende veranderingen en wordt de noodzaak voor verandering alsmaar groter.

Bedrijven staan onder een ongeziene druk en moeten zich transformeren, wendbaarder, veerkrachtiger en duurzamer worden.

Tegenwoordig is maatschappelijk engagement een prioriteit  voor alle stakeholders, of het nu gaat om investeerders, klanten, maar ook om kandidaten of werknemers.

Terwijl maatschappelijk verantwoord ondernemen in het verleden beperkt bleef tot een hoofdzakelijk filantropische aanpak, heeft het acroniem CSR (Corporate Social Responsibility) vandaag plaatsgemaakt voor een breder, multidimensionaal concept: ESG (Environment, Social, Governance). Duurzame ontwikkelingsstrategieën omvatten de menselijke dimensie, bestuur en ethiek, evenals de impact op het milieu.

 

Werk moet zinvol zijn

Als wereldleider in de human resources en met zijn plaats in 2022 – voor het dertiende opeenvolgende jaar – in de lijst van ‘s werelds meest ethische bedrijven, heeft ManpowerGroup zich gebogen over deze nieuwe verwachtingen op het vlak van rekrutering en HR-beheer. Op een arbeidsmarkt die wordt gekenmerkt door een ongezien tekort aan talent, wil een groeiend aantal werknemers meer zin in hun werk vinden. Concreet moet dit tot uiting komen in een sterk maatschappelijk engagement van de directie en het personeel van de onderneming. Twee derden de werknemers die we onlangs hebben bevraagd, wil via hun werk bijdragen aan een betere samenleving. Twee op drie willen werken voor bedrijven waarvan ze de waarden delen.  Omgekeerd zullen zij, als deze verwachtingen niet in beschouwing worden genomen, niet aarzelen om ontslag te nemen.

 

HR centraal in de transformatie

Het lijkt erop dat de boodschap bij de bedrijven is aangekomen. Bijna de helft van de bevraagde bedrijven in België heeft verklaard dat ze ESG-doelstellingen op lange termijn hebben geformaliseerd, terwijl een derde dat van plan is in de nabije toekomst. De HR-afdelingen spelen een cruciale rol in het ondernemen van actie in alle fasen van de talentencyclus. Dit begint met de implementering van beleidslijnen om alle talenten aan te trekken en te behouden, en tot meer diversiteit en inclusie te komen op alle niveaus van de organisatie. Maar dat niet alleen. Vandaag gaat het erom deze dimensie van duurzaamheid in de competentieroosters te versterken, zodat ieder van ons een stuwende rol kan spelen in deze immense transformatie.

 

ManpowerGroup : Working to change the world

Elk bedrijf moet op maatschappelijk vlak zijn eigen antwoord formuleren. Door samen te werken aan hun waarden en DNA zullen ze hun ESG-strategie kunnen bepalen en tot een duurzamere wereld kunnen komen. Met trots delen we ons eerste verslag ‘Working to Change the World’, waarin prestaties van ManpowerGroup België worden gepresenteerd bij de implementatie van onze wereldwijde duurzaamheidsstrategie op basis van onze drie ESG-pijlers: hoe we zorgen voor de planeet, hoe we onze impact op People & Prosperity vergroten en hoe we ons houden aan sterke Governance Principles.

Onze ESG-strategie is gebaseerd op een sterke visie. Wij gaan wereldwijd en lokaal in dezelfde richting door samen te werken, voortdurend te blijven innoveren en waarde te creëren voor alle stakeholders.

 

 

 

  • People and their Prosperity belicht het ‘waarom’ van ons bedrijf, zeker nu we ons 50-jarig bestaan in België vieren. Wij werken aan een betere, flexibelere en meer gelijke werkplek waar iedereen zich welkom voelt en waar potentieel ten volle ontplooit kan worden. Ons rapport toont talloze voorbeelden van onze dagelijkse impact op de arbeidsmarkt. Onlangs kregen we twee mooie erkenningen in België: het Diversiteitslabel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de prijs van het beste uitzendbedrijf bij de HR Excellence Award voor het tweede opeenvolgende jaar met ons MyPath-programma.

 

  • Ethiek en Governance worden steeds belangrijker in een steeds complexere en veranderende omgeving waarin we risico’s moeten beperken en mensen en gegevens moeten beschermen. Op lokaal en globaal niveau kunnen wij vertrouwen op een sterk management om op integere wijze verantwoordelijk te ondernemen.

 

  • Al onze collega’s voelen de urgentie om te handelen voor de Planeet en onze uitstootvoetafdruk te verminderen. Ook in België boeken we vooruitgang met onze gegevensverzameling om onze impact op het milieu te meten en onze reis te versnellen om tegen 2045 of vroeger Net Zero te bereiken.

 

Natuurlijk is er nog ruimte voor verbetering, maar we hebben de basis gelegd voor maatregelen waarmee we waarde kunnen blijven genereren, door samen te werken met al onze belanghebbenden.

 

Dank u dat u samen met ons ‘Working to Change the World’.

 

2021-2022 Belgium ESG Report