ManpowerGroup wint voor het derde jaar op rij de HR Excellence Award ‘Best Staffing & Sourcing Company’

Arbeidsmarkt onder druk in België: wervingsintenties dalen en tekort aan talent neemt toe
14 maart 2023
Geert Volders wordt directeur van Right Management België, de expert in outplacement en talent management binnen ManpowerGroup
20 april 2023

De 13e uitreiking van de HR Excellence Awards heeft na een grondig onderzoek de beste Belgische HR-providers van het jaar erkend. Een panel van HR-experts selecteerde in 12 categorieën de meest innovatieve projecten en strategieën van bedrijven die in een enquête onder 1500 HR-professionals als ‘rolmodel voor de sector’ werden beschouwd. De keuze van de jury, die voor 70% meetelde, werd aangevuld door publieksstemmen uit de HR-gemeenschap, die voor 30% meetelden. Manpower won voor het derde jaar op rij de categorie ‘Best Staffing & Sourcing Company’ met zijn project ‘Talent Knows No Border’, dat een innovatief antwoord biedt op structurele arbeidstekorten door mobiliteit binnen de Europese Unie te promoten.

 

 Deze prijs voor het derde jaar op rij winnen is een maakt al onze teams trots. Het project dat dit jaar werd voorgesteld, raakt de kern van het bestaansrecht van Manpower, namelijk jobs en brede toekomstperspectieven bieden aan alle mensen op de arbeidsmarkt, en dit jaar in het bijzonder aan vluchtelingen uit Oekraïne. Maar afgezien van de maatschappelijke dimensie toont ons project aan dat de tekorten die 80% van de bedrijven in België treffen, niet onvermijdelijk zijn. Onze rol als HR-dienstverlener bestaat erin innovatieve oplossingen te zoeken om het aanbod van vaardigheden te vergroten en onze klanten het talent aan te bieden dat ze nodig hebben om verder te groeien.

 

 

Talent Knows No Border  

Het project van Manpower België illustreert een van de trends die worden belicht in de ManpowerGroup-studie ‘The New Human Age’ die op het World Economic Forum in Davos werd voorgesteld. Trend 13 “Talent kent geen grenzen” verklaart dat “iedereen lokaal wil inhuren, maar de realiteit is mondiaal geworden”.  Dit geldt met name in de EU, waar bedrijven kunnen profiteren van het vrije verkeer van werknemers, overeenkomstig artikel 45 van het Verdrag betreffende de werking van de EU, een mogelijkheid die door onze bedrijven nog te weinig wordt benut.

“EU-burgers hebben het recht om in een ander EU-land werk te zoeken, daar te werken zonder dat zij een werkvergunning nodig hebben, er met dat doel te verblijven, er ook na afloop van de dienstbetrekking te blijven en op gelijke voet met de eigen onderdanen te worden behandeld wat betreft de toegang tot werk, de arbeidsvoorwaarden en alle andere sociale en fiscale voordelen.”

 Het dossier voor de HR Excellence Award bestond uit twee delen: het eerste presenteert een oplossing voor het sourcen en activeren van kandidaten uit Oost-Europese landen, het tweede focust op een op maat gemaakt rekruterings- en internationaal mobiliteitsproject voor de logistieke sector.

 

Talent van andere nationaliteiten en culturen aanwerven en activeren

Er zijn veel onbenutte en verborgen talentpools op de Belgische arbeidsmarkt. Deze hebben het potentieel om het tekort aan talent op te vangen. Het project Manpower Cross Border Connection , dat in West-Vlaanderen van start ging toen het vrije verkeer van werknemers uit Oost-Europese landen werd ingevoerd, wil geschoolde werknemers uit Oost-Europese landen aantrekken of Oost-Europeanen die in België wonen activeren, of ze nu Pools, Roemeens of Ests zijn.  Door het contact met de verschillende gemeenschappen heeft het team van Cross Border Connection in de loop der jaren een grote pool van talent opgebouwd in een aantal technische operationele vaardigheden om aan de behoeften van de bedrijven te voldoen.

 

 

Het Manpower team bestaat uit consultants uit Polen, waardoor we een gepersonaliseerde dienst kunnen aanbieden die, naast de sourcing en selectie aspecten, ook administratieve en human resources bijstand omvat.  Alles wordt in het werk gesteld om de integratie van de kandidaten op de arbeidsmarkt en in de bedrijven waar ze werken te vergemakkelijken, te beginnen met communicatie in hun taal bij de sourcing via sociale netwerken of in hun gemeenschap, coaching bij de indiensttreding of bijkomende diensten om hen te helpen bij de dagelijkse administratieve procedures. Tegelijk helpt Manpower zijn klanten om een divers en inclusief personeelsbestand op te bouwen. Momenteel werken er meer dan 250 FTE’s uit Oost-Europese landen voor 189 klanten uit een brede waaier van sectoren (food industry, beton, metaal, horeca, enz.).

 

MVO en focus op Oekraïne

Met de recente aanwerving van een Oekraïense consultant die in België woont, heeft Manpower zijn maatschappelijk engagement kunnen versterken door Oekraïense vluchtelingenkandidaten te activeren.  Dankzij dit project, dat wordt uitgevoerd in samenwerking met Travi Oekraine Project  (de opleidingsorganisatie van de uitzendsector) en gesteund wordt door het Vlaams Gewest, konden al een tiental vluchtelingen aan het werk.

Dit is het geval van Anna, die een rustig leven leidde in Rivne (Oekraïne) en werkzaam was in de bosbouwsector als directiesecretaresse. Toen ze na de Russische invasie met haar kinderen moest vluchten en haar man moest achterlaten, keerde ze terug naar België. Ze kwam in contact met Manpower en werkt nu als productiemedewerkster in een voedselverwerkend bedrijf in West-Vlaanderen. Het werk is niet ver van haar huis, en Anna profiteert van de steun van haar collega’s en de begeleiding van het Manpower CBC-team.

 

 Katoen Natie Project

 

Het tweede project dat op de HR Excellence Awards werd voorgesteld, was het rekruteringsproject voor Katoen Natie, een van de grootste werkgevers in de haven van Antwerpen, die op zoek was naar logistiek talent met potentieel om in de toekomst leidinggevende functies te bekleden.  Omdat het moeilijk was profielen te vinden op de Belgische markt, zette Manpower in samenwerking met Manpower Portugal in recordtijd een internationale rekruterings- en mobiliteitsoplossing op. Manpower liet zich daarbij inspireren door een andere trend (Trend 3) die in het rapport The New Human Age naar voren komt, namelijk dat diploma’s niet langer de enige filter zijn bij de selectie van kandidaten, maar dat werkgevers vooral moeten focussen op het potentieel, de motivatie en de soft skills van kandidaten.

Technologie is ook een waardevolle ondersteuning geweest tijdens het aanwervingsproces, zoals de tool PitchYou, een digitale aanwervingstool via WhatsApp, die de communicatie met kandidaten vergemakkelijkt en automatische en kwalitatieve vertalingen in de taal van de kandidaat biedt.

Net als bij het CBC-project maakt de menselijke dimensie integraal deel uit van de Manpower-kandidatenervaring, met veel aandacht voor details. Manpower beheerde de mobiliteit van de kandidaten van A tot Z: vliegreis, onthaal op de luchthaven, accommodatie en gepersonaliseerde service om de integratie te vergemakkelijken, inclusief een gezellige stadswandeling door Antwerpen!  168 kandidaten namen deel aan de selectieprocedure en een twintigtal kon in België aan de slag.

 

 

 

ManpowerBelgium HR Excellence Award Business Case