93% werkgevers in België houdt personeelsbestand status quo 2e kwartaal 2017
14 maart 2017
ManpowerGroup bij de ‘meest ethische’ en de ‘meest bewonderde’ bedrijven wereldwijd
27 april 2017

Wat zijn de succesfactoren van een sterke coach?

SV Zulte Waregem wint in een superspannende match de Beker van België. Zo zie je maar, niets is onmogelijk. “Zolang je maar hard werkt, in jezelf gelooft en durft dromen.” Met die boodschap stuurde trainer Francky Dury zijn spelers het veld op. Een week voor de overwinning nodigden we 150 regionale klanten uit in ons nieuw kantoor pal in het Waregemse Regenboogstadion. Het momentum om Francky Dury vrij spel te geven om zijn ervaring als coach te delen. Het was topniveau!

Dury is zowat de huistrainer van voetbalploeg SV Zulte-Waregem. Onder zijn leiding promoveerde de ploeg naar eerste klasse. In 2006, won de voetbalploeg de Beker van België. De ervaren coach werd ook al tweemaal verkozen tot Trainer van het Jaar.

Wat zijn de succesfactoren van een sterke coach? Is er überhaupt een verschil tussen een talentmanager die opereert aan de zijlijn van het veld of die een kantoorteam moet motiveren? Wat blijkt? De gelijkenissen tussen het coachen van een voetbalploeg en team medewerkers zijn groter dan de verschillen. Ook op de werkvloer komt het er op aan de juiste ploeg samen te stellen, te motiveren en te inspireren om tot grootse resultaten te komen.

Coaching vat Dury samen als volgt: “Het is in de eerste plaats zelf gelukkig zijn in je privéleven en op het werk. Daar ben je zelf verantwoordelijk voor. De staf zijn mijn vrienden en van mijn spelers hou ik. Daardoor kan ik veel energie steken in de relatie met het team en met de individuele spelers. Hierdoor voelt iedereen zich goed. En het derde aspect van coaching is aansturen op het behalen van goede resultaten.”

‘One Size Fits One’

Dury hecht veel belang aan elke individuele speler. “Hoe sterker het individu, hoe sterker het team. Het komt er op aan elke speler goed aan te voelen en de nodige ruimte te geven zichzelf te ontwikkelen. Een ‘one size fits all’-aanpak werkt niet. Ik wil zoveel mogelijk weten over elke speler. Ook als hij privéproblemen heeft. Dat is belangrijk om er te kunnen op anticiperen.”

De coach hoort heel vaak de opmerking dat jongeren zich maar moeten aanpassen aan ‘ons’, de oudere generatie. “Verkeerd. Wij moeten ons aanpassen aan de jongere generatie. Zelf ben ik 59 jaar en probeer om te gaan met spelers van alle leeftijden door hen op een persoonlijke manier te benaderen. Maar uiteindelijk hebben ze allemaal dezelfde drive en dat is winnen.” Uit ons onderzoek bij meer dan 19.000 Millennials wereldwijd blijkt alvast dat de jonge generatie het liefste zelf het stuur van hun carrière in handen neemt.

Dury is er trouwens van overtuigd dat je niet kunt winnen als je er niet van droomt. “Alles is mogelijk als je hard werkt, gelooft in jezelf en droomt van succes.” Hij stimuleert het ook bij zijn teamleden. Al zijn tegenslagen onvermijdelijk. De essentie van coaching is teamleden duidelijk maken dat fouten maken kan, zolang men er iets uit leert. De kern van het succes van zijn voetbalploeg vat de coach samen als controle, accelereren en omschakelen. Anders gezegd: controle over de bal hebben en dan durven accelereren. En als het fout loopt, omschakelen. “Onze spelers steunen elkaar daar ook in. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk automatismen aan te leren: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk spelers op hetzelfde moment hetzelfde denken.”

Nieuw kantoor in stadion

Onze West-Vlaamse Manpowerploeg heeft nu dus een eigen vaste stek in het Regenboogstadion. Het is een aantrekkelijke locatie om kandidaten en klanten te ontvangen en te inspireren. Immers, het beste talent matchen aan de vraag van de klant is even zo goed als voetbal een teamspel (www.manpower.be). Bovendien werken we in partnerschap samen met SV Zulte-Waregem en staat onze Horeca-divisie bij elke match klaar om het VIP-publiek te servicen.

Wil je de sfeer nog eens opsnuiven van Dury’s inspirerende keynote? Bekijk onze after movie hieronder.

Of lees zijn volledige verhaal zoals het verscheen in Jobat 

AC