Job search: kandidaten informeren zich steeds beter over werkgever

ManpowerGroup bij de ‘meest ethische’ en de ‘meest bewonderde’ bedrijven wereldwijd
27 april 2017
ManpowerGroup beloont de “goesting om te leren”
11 juli 2017

De ‘moderne’ kandidaat verzamelt een maximum aan informatie over salarissen, voordelen, missie en waarden van de onderneming, bedrijfscultuur, flexibiliteit, … vooraleer hij op een vacature ingaat. Nog nooit waren werkzoekenden zo goed geïnformeerd. Dankzij die sterke voorbereiding grijpen ze als het ware de macht tijdens de sollicitatie. Dat zijn maar enkele bevindingen uit de 2de editie van de ManpowerGroup-enquête naar de voorkeuren en het zoekgedrag bij bijna 14.000 kandidaten uit 19 landen wereldwijd.

 

Salaris en jobinhoud primeren, werkflexibiliteit wint aan populariteit

In alle landen die we onderzochten, hechten de kandidaten het grootste belang aan informatie over het loon en de jobinhoud. Liefst 59% van de bevraagden zegt dat ze hun beslissing om al dan niet in te gaan op een vacature zouden laten afhangen van de loonvoorwaarden. 53% vindt informatie over de jobinhoud belangrijk. Een criterium dat almaar populairder wordt, is de flexibiliteit in uurrooster. Goed voor een vierde plaats (38%) en op gelijke hoogte met de voordelen die de werkgever biedt. Op nummer drie staat het criterium ‘doorgroeimogelijkheden’ (39%).

44% zoekt info over loonvoorwaarden vooraleer in te gaan op vacature

In het tijdperk van de nieuwe technologie beschikken kandidaten over steeds meer informatie. Informatie waarvan ze gretig gebruikmaken. Zo beweert gemiddeld 44% dat ze informatie over de loonvoorwaarden hadden opgezocht vooraleer te beslissen op een vacature in te gaan. 41% liet zich leiden door informatie over de specifieke voordelen die het bedrijf bood.

Naast informatie over loonvoorwaarden en voordelen analyseert 28% van de bevraagde kandidaten de employer brand, terwijl 32% meer wil weten over de visie van het bedrijf, zijn missie en zijn engagement op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzame ontwikkeling.

 Werkgever, pas uw communicatie aan om het beste talent aan te trekken

Om als werkgever tegemoet te komen aan de informatiehonger en verwachtingen van de kandidaten en de manier waarop ze zich voorbereiden op een sollicitatie, adviseert ManpowerGroup om de communicatie bij te sturen om zo het beste talent aan te trekken.

 

  • Bereik de kandidaten daar waar ze zijn. De bevraagde kandidaten beschouwen de bedrijfswebsites nog altijd als hun primaire bron. Bewaak daarom de kwaliteit – zorg voor een sterke ‘employer brand’ naast het commerciële profiel –, houd de website up-to-date en levendig en optimaliseer de toegankelijkheid voor alle kandidaten (maak uw website ‘responsive’). Dat volstaat echter niet. In het tijdperk van social media moeten de werkgevers aangepaste, visuele en meer digitale corporate content ontwikkelen op maat van de kanalen waar de potentiële kandidaten zelf ook aanwezig zijn.
  • Sta open voor nieuwe conversatievormen. De enquête toont duidelijk dat de kandidaten transparantie willen over het bedrijf en het loonbeleid. De ‘gesloten’ mentaliteit over dat thema verliest in veel landen veld en de millennials doorbreken steeds meer het ‘vertrouwelijkheidstaboe’. Aan de werkgever om op die trend te anticiperen en al van bij de start van het rekruteringsproces open kaart te spelen. Bijvoorbeeld aan de hand van informatiesessies (al dan niet op het bedrijf), aftoetsende telefoonintakes of chatsessies op social media.
  • Monitor de ‘buzz’. De werkgever en het bedrijf opereren steeds meer in een open omgeving. Net zoals een consument zijn aankoop evalueert en zijn positieve en negatieve ervaringen deelt, doen ook kandidaten dat op werkgevers reviewsites, zoals Glassdoor, of op sociale netwerken. Aan de bedrijven en de HR-teams om die perceptie door de kandidaten en de bedrijfsreputatie op de voet te volgen.

 

 

Klik hier om de studie van ManpowerGroup Solutions ‘The Rise of the Well-Informed Candidate’ te downloaden.