Hoe we mensen en bedrijven kunnen helpen bij het doorstaan van de wereldwijde uitbraak van COVID-19

More women on top? Dat lukt op deze vijf manieren
6 maart 2020
[Enquête] Hoe voorzien bedrijven de invloed van #COVID19 op de werkgelegenheid?
15 april 2020

Terwijl COVID-19 overheden, bedrijven en gemeenschappen over de hele wereld blijft beïnvloeden, blijven de gezondheid, veiligheid en het welzijn van onze mensen onze topprioriteiten. Nu is het aan bedrijven om hun werknemers te ondersteunen door snel te handelen zodat de curve afgevlakt wordt. Er is nood aan een sterk leiderschap dat ervoor zorgt dat mensen kalm, gezond en gefocust blijven door gebruik te maken van slimme tools en technologie. Jonas Prising, CEO ManpowerGroup, deelt enkele inzichten en aanbevelingen omtrent de aanpak van COVID-19.

 

Elk van ons – onze families, onze bedrijven, onze gemeenschappen en onze overheden – leeft momenteel in onvoorspelbare en snel veranderende tijden. Terwijl het Coronavirus de markten, de grenzen en het dagelijkse leven over de hele wereld blijft beïnvloeden, dient de snelheid waarmee we nieuws en veranderende informatie ontvangen als een constante herinnering aan hoe ongekend deze situatie is. Het is nog nooit zo accuraat geweest dat een veerkrachtige organisatie zich moet voorbereiden op onzekerheid en klaar moet zijn voor verandering.

 

Neem de leiding en communiceer

De gezondheid, de veiligheid en het welzijn van onze mensen moeten onze topprioriteiten blijven. In tijden als deze zullen werknemers naar hun leider(s) kijken voor een duidelijke begeleiding en voor praktische stappen doorheen deze pandemie. Dat blijkt uit de recentste Trust Barometer van Edelman, die het vertrouwen van individuen in de wereld meet, net zoals het advies: “Frequente, duidelijke communicatie is essentieel.” Bij gebrek aan communicatie zullen mensen die leegte proberen op te vullen; het is dus erg belangrijk om werknemers constant gerust te stellen en hen het medisch advies en de richtlijnen van gerenommeerde bronnen mee te delen. Op die manier worden de teams veilig gehouden en wordt de bedrijfscontinuïteit gewaarborgd. Naast het volgen van de instructies die u van overheden en medische instanties ontvangt, dient u uw eigen beleid inzake werken op afstand, technologie, reizen, vergaderen en werken aan te passen aan deze veranderende omgeving.

Leer van wat we eerder hebben gezien om de impact te beperken

We kunnen ook leren van de aanpak van degenen die ons vooraf gingen. We zien dit in golven gebeuren: in China en Azië-Pacific 8-10 weken geleden, in Italië en in de rest van Europa, nu in Noord-Amerika, en in andere landen en regio’s die nog zullen volgen. Maatregelen m.b.t. een veilig onderkomen, een wijdverbreid beleid voor sociale afstand, strakke reisbeperkingen en duidelijke quarantainevoorschriften blijken de impact al te beperken. Dit gaat hand in hand met sterk leiderschap en proactieve communicatie om werknemers en de bevolking aan boord te krijgen.

Leiders moeten voortdurend de organisatieprocessen herzien die de impact op activiteiten dempen en werknemers helpen zich aan te passen aan nieuwe manieren van werken. Daarbij dienen werknemers prioriteit te geven aan gezondheid en tegelijkertijd te zorgen voor de continue levering van producten en diensten die klanten verwachten, zodat onze economie kan blijven functioneren. Het is essentieel om elke dag te anticiperen en te reageren op deze snel veranderende situatie om ervoor te zorgen dat uw bedrijf wendbaar genoeg is om de juiste en noodzakelijke stappen te nemen om zowel de veiligheid van uw teams als het succes van de organisatie te waarborgen.

Gebruik technologie en tools om slim te werken

De COVID-19-noodsituatie heeft de geldigheid van slim en wendbaar werken over de hele wereld aangetoond. Deze gezondheidscrisis vraagt om een slimme aanpak. Zo dienen enkele maatregelen te worden opgenomen in het bedrijfsbeleid, zoals het implementeren van nieuwe werkpatronen die werknemers gescheiden houden, het voorzien dat kritieke leiders niet nauw samenwerken, en zorgen dat werknemers toegang hebben tot de tools en technologie die ze nodig hebben voor alle bedrijfsfuncties. Deze stappen zijn van cruciaal belang bij het managen van deze ongekende shift naar werken vanop afstand of telewerken.

Handel snel om de curve af te vlakken

Nu is het tijd voor sterk leiderschap en vroege, vastberaden actie als we de curve willen afvlakken en de besmettingssnelheid van het virus willen vertragen. Dat moet op dit moment bovenal onze belangrijkste prioriteit zijn. Dit is een grote gezondheidscrisis die in veel bedrijfstakken en bedrijven economische moeilijkheden veroorzaakt, vooral bij diegenen die afhankelijk zijn van sociale interacties als onderdeel van hun dagelijks werkritme. Als we de impact op de gezondheidszorg verzachten, zullen we de economische gevolgen verlichten. We weten niet hoelang deze situatie zal duren, of de betekenis van de impact ervan, maar we weten wel dat we met de juiste mensen en snelle acties deze uitdaging aankunnen en daar uiteindelijk sterker zullen uitkomen.

Bovenal zou ik iedereen willen aanmoedigen om te onthouden dat de kracht van een bedrijf in de mensen zit. Toon waardering voor uw team, kijk naar hoeveel er nodig is om te werken als de omgeving onzeker is voor ons allemaal op het werk, thuis en in onze gemeenschappen. Help mensen kalm, gezond en gefocust te blijven en help hen bij het ontdekken van nieuwe manieren om slimmer te werken. Zo komen we hier samen doorheen.

Jonas Prising, CEO, ManpowerGroup

blog in English