Total Workforce Index ™ : België 25e (op 75) op ‘workforce’ wereldranglijst

Flexibiliteit doorslaggevende factor bij keuze werkgever
25 oktober 2017
Tewerkstellingskansen positief 1e kwartaal 2018
12 december 2017

Hoe aantrekkelijk en performant is onze arbeidsmarkt? En doen we beter of slechter dan andere landen in de wereld en Europa? Dat zijn in essentie de vragen die we beantwoorden met onze Total Workforce Index™ (TWI).

90 criteria, 4 categorieën. Unieke formule

Onze Total Workforce Index (TWI) steunt op een doordachte methodologie en een nieuwe, unieke rekenformule en vergelijkt het klimaat om medewerkers (vast en flexibel) aan te werven in 75 arbeidsmarkten wereldwijd. Onze experten geven elk land een gemiddelde score op basis van 90 criteria onderverdeeld in vier categorieën: de beschikbaarheid van arbeid, de arbeidskost, het wettelijk kader en de productiviteit. Het land met de hoogste score wordt beschouwd als het land met de meest aantrekkelijke arbeidsmarkt. Na onze analyse van alle criteria landt België op de 25e plaats op 75 landen wereldwijd. Zoomen we in op Europees niveau (EMEA) dan eindigt ons land op plaats 14 (op 40 landen). Op de ranking voor medewerkers met een vast contract (Permanent Workforce Index) bekleedt België plaats 34, terwijl het voor flexmedewerkers (Contingent Workforce Index) op 32 staat.

 

Nieuw-Zeeland en Ierland, aan kop in de wereld en Europa

Nieuw-Zeeland voert de wereldranking aan, op de voet gevolgd door de Hongkong, Singapore, Canada en de Verenigde Staten. Op Europees niveau nemen Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Estland en Nederland de leiding. In vergelijking met de ons omringende landen moet België het Verenigd Koninkrijk (2e) laten voorgaan, net zoals Nederland (6e) en Zwitserland (7e) trouwens. Maar staat het wel voor Duitsland (16e), Spanje (20e), het Groothertogdom Luxemburg (21e), Italië (34e) en Frankrijk (39e).

België: sterktes en zwaktes

De Total Workforce Index is meer dan een score. Hij legt meteen ook de sterke en zwakke punten bloot van onze arbeidsmarkt. Zo kan ons land buigen op geschoolde arbeidskrachten met een goede taalvaardigheid. Maar, met een werkgelegenheidsgraad van 62,8% en een verouderende beroepsbevolking, krijgt onze arbeidsmarkt in de toekomst waarschijnlijk te kampen met een groeiend tekort aan talent.

 

Ondanks de maatregelen van de overheid om de arbeidskost te drukken, blijft hij de achillespees van ons land. En dat terwijl de bedrijven voortdurend onder financiële druk staan. Ons wettelijk kader daarentegen is verbeterd onder meer dankzij de recente wet ‘werkbaar, wendbaar werk’ en de nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om hun flexibiliteit te verbeteren. Minder positief is de zware administratieve rompslomp in ons land. Ten slotte kan België ook beter doen op het vlak van productiviteit, vooral dan als het gaat om de efficiëntie van de arbeidsmarkt. Gelukkig kunnen we wel bogen op een uitstekende technologische uitrusting.

 

Scores van België

Hoe goed (of minder goed) doet ons land het in de vier categorieën?

  • De beschikbaarheid van arbeid houdt rekening met de schaal van de actieve bevolking, de alfabetiseringsgraad, de werkloosheidsgraad, de demografie, de opleiding, de taalkennis, genderkloven, enz.
    ⇒ België staat voor deze categorie op plaats 18 in de wereld en op 13 binnen de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika).
  • De arbeidskost omvat uiteenlopende variabelen, zoals het gemiddelde maandloon, belasting op arbeid, de kost van overwerk, gelijke verloning man/vrouw, enz.
    ⇒België staat voor deze cateegorie op plaats 65 in de wereld en op 33 binnen de EMEA-regio.
  • Het wettelijk kader houdt rekening met variabelen, zoals contractduur, opzegtermijnen, ontslagvergoedingen, de wettelijke pensioensleeftijd, financiële risico’s, terrorismedreiging, de administratieve last, enz. ⇒ België staat voor deze categorie op plaats 10 in de wereld en op 6 binnen de EMEA-regio.
  • De productiviteit meet het potentieel van de arbeidsproductiviteit op basis van de dagelijkse en wekelijkse werktijden, nachtwerk, overwerk, betaalde vakantie, efficiëntie van de arbeidsmarkt, infrastructuur, internetverbindingen, enz.
    ⇒ Voor deze categorie staat België op plaats 53 in de wereld en op 27 binnen de EMEA-regio.

Big data ten dienste van bedrijven en organisaties

De berg informatie over liefst 75 landen is heel nuttig voor bedrijven en organisaties om hun strategische beslissingen te onderbouwen en dankzij onze objectieve analyses weten ze wat de meest voordelige voorwaarden zijn voor hun HR-beheer. Bovendien is de informatie heel waardevol bij bijvoorbeeld het inplannen van ‘resources’, expansieprogramma’s, fusies of acquisities, reorganisaties of kostenbesparingen. Onze tool kan zelfs nog verder gaan en het algoritme aanpassen aan de specifieke strategische prioriteiten van de bedrijven. Doel is om het beslissingsproces in een steeds complexere omgeving te verbeteren.

 

 

Voor meer informatieTWI-microsite

Rapport – Global Analysis  : Total Workforce Index

Lijst en beschirijving on de 90 TWI- criteria : Glossary

Infografiek : België