Philippe Lacroix in businesskrant L’Echo: “Onze sector is klaar voor een herstel waarbij veiligheid meer dan ooit primeert”

[Enquête] Hoe voorzien bedrijven de invloed van #COVID19 op de werkgelegenheid?
15 april 2020
Hoe gaat jouw IT-organisatie om met de Coronacrisis?
23 april 2020

Met een voorzichtige lockdownexit in zicht, deelt onze CEO, Philippe Lacroix, zijn visie op de impact van Covid-19 op de interimsector in businesskrant L’Echo. In het interview blikt hij terug op welke sectoren het meest onder de gezondheidscrisis hebben geleden en hoe digitalisering en omscholing de norm werden. Nu durft hij reeds kijken naar de nabije toekomst waarbij organisaties en bedrijven rekening zullen moeten houden met nieuwe omstandigheden die vragen om hyperflexibiliteit en extra veiligheidsvoorschriften.

 

Een impact op de interimsector

In het interview bevestigt onze CEO meteen dat de interimsector geïmpacteerd is door de Coronacrisis. “Zo zijn tijdelijke dienstverlenende bedrijven zoals de dienstenchequesector en de horeca bijvoorbeeld volledig getroffen. Toch neemt dat niet weg dat er ruimte is voor investeringen in andere sectoren, zoals seizoensarbeid. Die sector maakte eerder geen deel uit van de core business van de sector maar door het tekort aan buitenlandse plukkers, werd er extra ingezet op de zoektocht naar tijdelijke seizoensarbeiders voor de oogst van fruit, groenten en planten. Daarnaast bleef de activiteit in verschillende sectoren (life sciences, logistiek, retail, distributie) aanzienlijk hoog.”

“Over het algemeen schatten we de impact van de crisis op onze activiteit in op een bereik tussen 20 en 50 %”

 

Een crisis vraagt om tijdelijke oplossingen

In een noodsituatie is het zeker nodig om op korte termijn dringende en tijdelijke oplossingen te vinden. Die stelling poneert ook Philippe Lacroix tegenover de interimmarkt: “Bij uitzendwerk staan we er elke dag voor: we herschikken onze mensen permanent van de ene sector naar de andere. Op die manier probeert Manpower zich voor te bereiden op de lockdownexit.”

“We zijn momenteel bezig met het kwalificeren van de vaardigheden van onze werknemers zodat we klaar zijn om aan de vraag te voldoen en om mensen weer aan het werk te krijgen in sectoren die opnieuw opstarten”

“In deze context doen we twee dingen: we scholen werknemers om die andere vaardigheden hebben dan die voor hun gebruikelijke sector en we leren hen de normen die moeten worden gehanteerd en gerespecteerd in hun nieuwe omgeving. We kwalificeren dus mensen zonder specifieke vaardigheden, zodat ook zij beschikbaar zijn voor verschillende sectoren.”

 

Klaar voor de lockdownexit onder het motto ‘safety first’

Philippe Lacroix bereidt zich voor op de hervatting van de activiteiten van ManpowerGroup, maar benadrukt het belang van een streng en duidelijk veiligheidsbeleid. Daarbij roept hij de overheid op om duidelijke maatregelen en veiligheidsvoorschriften te voorzien, zodat er geen ruimte is voor vaagheid of misinterpretatie. “Mensen moeten weer aan de slag kunnen, op een 100 % veilige manier. Daarnaast zullen tijdens het herstel ondersteunende maatregelen moeten worden genomen. In de eerste maanden zullen we hyperflexibiliteit nodig hebben om tijdens het herstel gebruik te kunnen blijven maken van de economische werkloosheid, hetgeen vereist dat bepaalde overheidssteun wordt verlengd”, benadrukt hij. Ten slotte dringt hij erop aan dat het van fundamenteel belang is dat maskers en beschermende kledij verstrekt worden. Zonder die uitrusting zal men de economische activiteit niet kunnen hervatten volgens Lacroix.

“Eerst is het aan de tijdelijke werklozen. Daarna is het aan ons. Met de juiste gezondheidsvoorschriften is de interimsector er klaar voor”

Wanneer de interimsector weer volledig actief aan de slag kan, hangt af van meerdere factoren volgens onze CEO. Zo zegt hij dat het gevoel van veiligheid van werknemers, en de genomen maatregelen omtrent scholen, openbaar vervoer en veiligheid een grote rol zullen spelen in de hervatting van de activiteit. “We staan altijd aan de frontlinie, maar eerst is het aan de tijdelijke werklozen. Wij zullen tussenkomen in een tweede fase en we zijn er klaar voor”, motiveert Philippe.

 

Een les in nederigheid en collectiviteit

Philippe Lacroix onthoudt verschillende lessen uit de Coronacrisis. Zo werd duidelijk dat digitalisering en werken vanop afstand nieuwe normen werden. Dat gaat volgens de CEO hand in hand met het verkleinen van de ecologische voetafdruk door de vermindering van reizen, transport en uitstoot. “Het doet ons beseffen dat er andere elementen zijn naast economische en financiële gevolgen voor mensen. Deze crisis is een les in nederigheid en moet ons tot het besef brengen dat de economische activiteit de menselijke activiteit moet ondersteunen, en niet andersom.”

“Meerwaarde op de markt is niet langer het enige dat naar voor komt, collectieve meerwaarde is dat nu ook dankzij het werk van het personeel in de zorg”.

Daarnaast bedanken Philippe Lacroix en heel de ManpowerGroup BeLux alle Coronahelden in de frontlinie. “De collectieve meerwaarde is nu groter dan ooit.”

 

Oproep naar wereldwijde samenwerking voor herstel

De CEO’s van de drie grootste wereldwijde HR-groepen – Adecco, ManpowerGroup en Randstad – schreven donderdag een open brief om overheden, werkgevers, vakbonden en NGO’s uit alle landen samen te laten werken in aanloop naar de hervatting van de economie na de lockdownexit.

Jacques van den Broek (Randstad), Jonas Prising (ManpowerGroup) en Alain Dehaze (Adecco) hebben een alliantie gecreëerd die voor iedereen toegankelijk is, om best practices op het gebied van leadership- en veiligheidsprotocollen te delen.

“We dringen er bij andere belanghebbenden op aan hun krachten te bundelen om bedrijven en werknemers in staat te stellen op een veilige en productieve manier weer aan het werk te gaan en de veiligheid voor iedereen te garanderen”